Canvi climàticCastellóEcologiaMiguel TorijaPenyagolosa

Un estudi d’alumnes de l’IES Penyagolosa replanteja com organitzar zones de Castelló davant l’impacte immediat del canvi climàtic

L’estudi, reconegut per la Universitat Politècnica de València (UPV) avisa dels problemes que s’hi trobarà part de l’entorn de la capital de la Plana.

Centrat en la detecció i restauració de terrenys agrícoles abandonats en els últims sis anys, l’estudi ha localitzat i analitzat les zones perifèriques a través d’imatges oferides pels satèl·lits Sentinel i recolzat amb google Earth.

La superfície abandonada que ocupa prop de 1000 hectàrees, i la petjada de carboni conseqüència d’aquest abandonament, han sigut clau en el replantejament de la situació, l’estudi alerta de l’impacte directe en fauna, flora i com pot comportar un problema social a gran escala.

La petjada de carboni superaria les 14.000 tm de C02 anuals i l’efecte negatiu sobre més de 150 espècies animals especialment en pol·linitzadors, ha fet sonar les alarmes a l’ajuntament de Castelló. Sobretot a la regidoria de Fernando Navarro (sostenibilitat) que va prendre nota de les futures conseqüències plantejades en l’estudi per aplicar-les.

Mesures per evitar l’impacte immediat

L’estudi divideix en tres usos diferents els dotze sectors analitzats i planteja, davant la “desforestació silenciosa” que està patint l’entorn, una major presència de cultiu de cítrics i altres fruiters, cultius hortícoles, parcs lúdics i esportius.

Autors de l’estudi:

Valentina Arencibia Ramírez, Maria Bellés Puig, Héctor Santos Lonjedo, Adrián García Tavira, Daniel Valentin Boriceanu, Enric Bernat Mulet, Jaime Caballer Pérez i Pol De Tayrac Roman.

Col·laboradors:

Mario Gas (alumne del Grau de Geomàtica UPV)
Héctor Macián (professor IIAMA – UPV)
Miguel Torija (professor IES Penyagolosa)


Reconeixement internacional de l’estudi

El grup format per alumnes de batxillerat de l’IES Penyagolosa de Castelló van desenvolupar a les classes de Tecnologia Industrial un estudi d’investigació sobre els terrenys agrícoles abandonats dins del projecte Erasmus+ “Ciutats sostenibles i integradores” que el centre castellonenc desenvolupa amb centres educatiu d’arreu d’Europa. Amb l’estudi van resultar guanyadors de la iniciativa “Investiga Salva el planeta” de la Universitat Politècnica de València (UPV), dotat amb un premi econòmic de 1000€. Aquesta iniciativa pretén posar en valor la importància de la investigació i conscienciar als joves dels Objectius del Desenvolupament Sostenible. El resultat definitiu de la seua investigació el van presentar davant d’un jurat format per professors de la UPV. Al jurat li va semblar de tal qualitat l’estudi que els van convidar per exposar-lo a les IV Jornadas de Investigación Universitaria sobre Cambio Climático (inaugurades per la vicepresidenta Teresa Rivera i amb la participació d’universitats i altres entitats de tot el món).

Reacciona

Excitado
0
Feliz
2
Enamorado/a
0
No sé no sé
0
Menuda tonteria
0

Comments are closed.

También te gustará