AlmassoraArteMúsicaOropesaPortadaVinaròs

L’edició de La Mar de Cultures 2022 aposta per les dones i suma una nova seu

Publicidad

La tercera edició de Mar de Cultures torna a ser un punt a part dins dels cicles musicals que proliferen en la provincia de Castelló durant l’estiu, les seues seus pivoten en torn a localitzacions molt concretes: biblioplatges (enguany s’afegeix Vinaròs). I els seus cicles busquen un nexe comú, que articule turisme i música, aportant aspectes pragmàtics i una qualitat musical que el fan tot un exemple de proposta independent.

La capacitat per a fer créixer el cicle és obra de l’associació cultural i medi ambiental Arrels que compta enguany al patrocini dels ajuntaments on tenen lloc (Vinaròs. Orpesa, Almenara i Almassora) i de Juanjo Clausell 

A més, del 8 al 12 d’agost, setmana de presentacions del projecte La Mar de Cultures (organitzat per Artèria Cultural, amb Juanjo Clausell al capdavant), xarrada de Sergi Alejos Hernàndez (director de l’associació culltural i medi ambiental Arrels) i un showcase a càrrec d’Isabel Latorre Sáez (Eixa), pels mateixos espais de lectura, més Villaindiano, de Burjassot).

Els concerts són de lliure accés i tindran lloc sempre a les 20.00h.

ISABEL LATORRE (EIXA)

Compositora valenciana d’àmplia formació que escriu música per a mitjans audiovisuals, arts escèniques i concert, dins d’un llenguatge contemporani que no deixa de costat la tradició.

Simultàniament al desenvolupament la faceta compositiva, Isabel manté un vincle amb la música en viu, tocant toca els teclats, la bateria i l’acordió en diferents formacions o treballant com a arranjadora per a bandes de diferents estils, on cal destacar a Baró Roig (‘En Clau de Rock’ -2009-). Actualment desenvolupa el seu propi projecte ‘Eixa’-amb el qual publica el disc ‘Invisibles’ en 2019- i col·labora habitualment amb l’artista sonor Edu Comelles.

Acadèmicament és llicenciada en composició pel Conservatori Superior de Música de València i en comunicació audiovisual per la Universitat Politècnica de la mateixa ciutat. Posteriorment va estudiar un Màster en la Universitat de Sussex– Anglaterra- per a especialitzar-se en música electroacústica i escriptura per a mitjans audiovisuals.

RAQUEL LÚA

Va iniciar la seua carrera de manera autodidacta, cantant en tavernes i bars de la seua Barcelona natal. El seu projecte musical naix des de la sensibilitat i el bon gust al interpretar cada nota. Es caracteritza per una veu virtuosa junt a unes lletres poètiques repletes de literatura. Les seues influències provenen del fado, el flamenc, les danses tradicionals sud-americanes i la cançó d’autor, emmarcant-se el seu estil dins el folk i la música mediterrània. Recentment acaba de publicar el seu segon treball discogràfic de llarga durada “Piel”, un disc composat minuciosament a partir de la sensació d’eriçar-se la pell. Les temàtiques que transiten este nou treball recorren la vida i la mort parant especial atenció al concepte de sort enmig d’este recorregut vital.  Un recull de deu cançons cantades en castellà i català que aconsegueixen maximitzar cada emoció.

MARA ARANDA

És una de les intèrprets valencianes amb més projecció internacional. Tres dècades investigant i cantant músiques valencianes, turques, gregues, occitanes i el llegat musical antic, medieval i sefardita, donen com a resultat una vintena de discos, actuacions arreu del món, premis internacionals i un reconeixement unànime de públic i crítica especialitzada.

El treball de Mara Aranda ha girat entorn de la tradició Mediterrània aconseguint internacionalitzar unes llengües i tradicions que mai abans van arribar tan lluny ni amb tanta força. En 2015 celebra els seus 25 anys de trajectòria amb el disc “Mare Vostrum”, dedicat a l’espai cultural del Mediterrani, font d’inspiració en tota la seua producció musical i literària. En 2017, sota la direcció de Jota Martínez, dona inici a la seua obra més completa, la col·lecció “Geografies de la Diàspora”, una sèrie de discos dedicats als destins geogràfics més importants dels sefardites, després de la seua expulsió de la Península.

CAROLA ORTIZ

Nascuda a Terrassa, va créixer musicalment entre el conservatori i la sala Jazz Cava de la seua ciutat. Als 18 anys descobreix que la seua passió és viatjar i nodrir-se de músiques i cultures d’altres països, i és així com arriba a Nova York i passa llargues estades a l’Índia, Brasil, Grècia, Turquia… col·laborant amb primers noms del jazz i l’escena world music internacional.

Va iniciar la seua carrera com a compositora i solista amb l’àlbum “Sirin”, que va ser doblement nominat en 2017 a “Millor Àlbum de Jazz Vocal” i a “Millor Àlbum de Debut” als Independent Music Awards de Nova York. En 2021 publica el seu primer disc cantat íntegrament en català, “Pecata Beata”, on posa música a una col·lecció de poemes d’escriptores catalanes com Mercè Rodoreda, Montserrat Abelló o Maria Mercè Marçal, per celebrar, a través dels seus versos, l’univers femení de la seua terra. El seu repertori abraça temes com la sensualitat, la força d’atracció de la dona o la mitologia femenina mediterrània, de bruixes i sirenes.

A La Mar de Cultures Carola Ortiz es presenta en format de folk trio, acompanyada per la multi-instrumentista Míriam Encinas i el contrabaixista Pau Lligades. Un projecte en paral·lel als seus treballs de composició pròpia, especialment concebut per permetre’s experimentar amb repertori tradicional de tota la conca mediterrània, i on recupera folklore tant de tradició ibèrica com de Sèrbia, Macedònia o Creta.

 

CALENDARI DE LA III EDICIÓ DE LA MAR DE CULTURES

>Presentacions (inclouen els showcases d’Isabel Latorre/Eixa)

 • Dilluns 8 d’agost – Vinaròs. Biblioplatja del passeig marítim de la platja del Fortí.
 • Dimarts 9 d’agost – Orpesa. Biblioteca de la Mar d’Amplàries.
 • Dimecres 10 de agosto – Almenara. Edifici Miguel Hernández, de la platja Casablanca.
 • Dijous 11 d’agost – Almassora. Biblioteca de la Mar de la platja Benafelí.
 • Divendres 12 d’agost – Burjassot. Espai gastronòmic i sociocultural Villaindiano)

>Concerts de Raquel Lúa

 • Dilluns 15 d’agost – Vinaròs
 • Dimarts 16 d’agost – Orpesa
 • Dimecres 17 d’agost – Almenara
 • Dijous 18 d’agost – Almassora

>Concerts de Mara Aranda

 • Dilluns 22 d’agost – Vinaròs
 • Dimarts 23 d’agost – Orpesa
 • Dimecres 24 d’agost – Almenara
 • Dijous 25 d’agost – Almassora

>Concerts de Carola Ortiz

 • Dilluns 29 d’agost – Vinaròs
 • Dimarts 30 d’agost – Orpesa
 • Dimecres 31 d’agost – Almenara
 • Dijous 1 septiembre – Almassora

Reacciona

Excitado
1
Feliz
0
Enamorado/a
1
No sé no sé
0
Menuda tonteria
0

Comments are closed.

También te gustará